Hvorfor læse denne blog?2 minutters læsning

Der er mange årsager til at jeg selv synes det er godt at læse denne blog – jeg har selv fået en fantastisk idérigdom og et nyt syn på samfundet og markedet efter at have sat mig ind i de østrigske økonomers system. Denne glædelige oplevelse vil jeg gerne dele med andre, særligt fordi jeg mener at debatten i Danmark er ensporet og ligegyldig. Jeg kan komme med et eksempel: Da Lars Løkke Rasmussen i 2016 fik statsministerposten, og afholdt sit første pressemøde, var det første han sagde at han var glad for den offentlige sektor. Den offentlige sektor lå ham meget på hjerte og måtte bevares.

Den slags burde man ikke høre fra en politiker, der er formand for noget der kalder sig “Danmarks liberale parti”.

Stod det til mig, så burde han have sagt at den offentlige sektor skaber et kunstigt behov for meget store skatteindtægter, at den offentlige sektor er kaotisk og ikke har en chance for at blive effektiv så længe den er offentligt drevet. Ønsker man at effektivisere den offentlige sektor, bør man bruge det eneste middel der giver den driftsansvarlige brugbare signaler at arbejde med: Total privatisering og afskaffelse af de relevante ministerier.

I Danmark taler man desværre meget sjældent om privatisering, og det er en skam. Det er desværre blevet umoderne at tale for frivillighed, frihed og samarbejde via markedsøkonomien. Frem for at sikre en bæredygtig økonomi, så er der gennem årtiers økonomisk misinformation, skabt en situation i Danmark hvor borgerne tror at det medfører spild, uretfærdighed og ulighed at privatisere de vigtige samfundsopgaver såsom ældrepleje, drift af sygehuse, børnehaver, skoler, universiteter osv. I stedet for at se sådan på privatisering, vil jeg argumentere for privatiseringens gavnlige virkninger:

  1. At kunne identificere hvor investeringer er værdifulde
  2. At kunne prissætte varer og tjenesteydelser så der altid er mulighed for at købe dem ved at betale markedsprisen
  3. At lade det være frivilligt at betale for varen eller tjenesteydelsen

Hvis denne blog formår at forklare bare nogle ganske få personer hvordan tingene hænger sammen, og hvorfor den offentlige sektor ikke skal udlicitere eller kræve brugerbetaling, men frem for alt gå efter direkte privatisering, så vil min mission være fuldført.

Jeg håber indholdet på siden vil hjælpe til at skabe en forståelse af at ejendomsretten er både moralsk korrekt men også socialt gunstig at beskytte. På denne blog vil du formentlig også finde at forsvaret af ejendomsretten er ført ud til situationer, hvor du personligt finder det legitimt at beskatte en rig for at redde en fattig. Ejendomsretten er ukrænkelig, også selvom man tjener over 10 mio. kroner om året.