Hvorfor læse denne blog?3 minutters læsning

Der er mange årsager til, at jeg selv synes, at det er godt at læse denne blog. Jeg har læst mig til en fantastisk idérigdom, et nyt syn på samfundet og markedet efter at have sat mig ind i de østrigske økonomers system og den rene liberalisme. Denne glædelige oplevelse vil jeg gerne dele med andre, særligt fordi jeg mener, at den politiske debat i Danmark er ensporet og ligegyldig. Jeg kan komme med et eksempel: Da Lars Løkke Rasmussen i 2016 fik statsministerposten, og afholdt sit første pressemøde, var det første han sagde, at han var glad for den offentlige sektor. Den offentlige sektor lå ham meget på hjerte og måtte bevares.

Den slags burde man ikke høre fra en politiker, der er formand for noget der kalder sig “Danmarks liberale parti”.

Slip markedskræfterne løs

Stod det til mig, så burde han have sagt, at den offentlige sektor skaber et kunstigt behov for meget store skatteindtægter, at den offentlige sektor er kaotisk og ikke har en chance for at blive effektiv, så længe den er drevet og finansieret af staten. Ønsker man at effektivisere de samfundsopgaver som i dag monopoliseres af den offentlige sektor, bør man bruge det eneste middel, der giver den driftsansvarlige brugbare signaler at arbejde med: Total privatisering og afskaffelse af de relevante ministerier. Kort sagt, det er det frie marked, der skal til. Det frie marked, som kun reguleres af markedsdeltagernes egne handlinger og af markedets frivillige systemer.

I Danmark taler man desværre meget sjældent om privatisering, og det er en skam. Det er desværre blevet umoderne at tale for frivillighed, frihed og samarbejde via markedsøkonomien. Frem for at sikre en bæredygtig økonomi, så er der gennem årtiers økonomisk misinformation skabt en situation i Danmark, hvor borgerne tror, at det medfører spild, uretfærdighed og ulighed at tillade den private sektor at producere nogle vigtige samfundsgoder såsom ældrepleje, drift af sygehuse, børnehaver, skoler, universiteter osv. I stedet for at se sådan på privatisering, vil jeg argumentere for privatiseringens gavnlige virkninger:

  1. Markedsøkonomien kan, modsat det politiske system, identificere hvor investeringer er produktive
  2. Markedet muliggør at varer og tjenesteydelser tilbydes og sælges til priser, så samfundet undgår kronisk knaphed på dem (knaphed er fx kø på vejene og ventelister på hospitaler)
  3. Det bliver frivilligt at betale for varen eller tjenesteydelsen
  4. Det offentlige monopol bliver brudt

Min mission er bl.a. at forklare, hvordan markedet hjælper os alle, og hvorfor den offentlige sektor ikke skal udlicitere eller kræve brugerbetaling, men frem for alt gå efter en direkte privatisering, som beskrevet ovenfor.

Privat ejerskab er en forudsætning for det frie marked

Den samme Lars Løkke påstod, at Danmark er en succesfuld markedsøkonomi. Det er en sandhed med modifikationer, da en fri markedsøkonomi forudsætter privat ejerskab. Den offentlige sektor udgør en ørken i økonomien, hvorfra den private ejendomsret er udelukket. Jo mere udbredt det private ejerskab er, jo bedre bliver resultaterne for samfundet som helhed. Derfor vil jeg fokusere meget på ejendomsretten.

Jeg håber, at indholdet på siden vil hjælpe dig til at få en forståelse af, at forsvaret af ejendomsretten er både moralsk korrekt, men at ejendomsretten også har en socialt gunstig funktion. Min fineste opgave på bloggen er at forklare, hvorfor ejendomsretten er så vigtig, og jeg vil forsøge at illustrere med eksempler, hvor galt det går, når ejendomsretten overtrædes.

Du vil formentlig fra tid til anden finde, at forsvaret af ejendomsretten er ført ud til situationer, hvor du personligt finder det legitimt at beskatte fx en rig for at redde en fattig. Du vil møde argumenter, der forsvarer ejendomsretten og betragter den som absolut ukrænkelig, også selvom man tjener over 10 mio. kroner om året, eller ejer en virksomhed, der producerer et gode, der er meget vigtigt for mennesket som levende væsen, eller for samfundet. Selv i de tilfælde, hvor din intuitive fornemmelse siger, at ejendomsretten må tilsidesættes, vil jeg prøve at vise, at ejendomsretten bør overholdes, fordi det giver bedre resultater.

Jeg håber, at du vil finde indholdet stimulerende og interessant. I bedste fald vil du måske endda opleve den samme glæde og øjenåbner, som jeg oplevede, ved at arbejde systematisk med at udvide din forståelse af markedsøkonomien. Måske er jeg endda så heldig, at du, ligesom jeg, finder, at markedsøkonomien og den liberale filosofi tilsammen er samfundets vigtigste institution. Det vil jeg gøre mit bedste for at vise.

Velkommen til!