Onkel Reje og mediernes ad hominem5 minutters læsning

For nylig er den kendte børneunderholder, Onkel Reje, kommet i mediernes søgelys. Så vidt jeg ved, startede det med, at DR blev politianmeldt, fordi hans adfærd var kritisabel. Ifølge DR er han blevet udsat for “hetz” og “trusler” (det skriver DR fx her). DR har på den baggrund politianmeldt nogle personer, og det er truslerne mod Onkel Reje, som DR yderst gerne vil have, at sagen skal dreje sig om. For hvem kan dog forsvare trusler mod den børnekære Onkel Reje?

Mediernes afledningsmanøvre

For år tilbage så jeg ofte Onkel Reje med ungerne. Jeg synes, han var forfriskende og sjov, når han sang “Jeg kan ikke li’ at gå i bad” og hans piratshow og smadremaskine var super. Men i en længere årrække har jeg ikke fulgt ham, og det kom bag på mig, hvad han har udviklet sig til i mellemtiden. Den markante forskel på før og nu synes jeg er værd at snakke om.

Lars Andersen lavede en god video om Onkel Reje, hvor han fremviser nogle af de videoklip, som han mente var over grænsen. Det var her jeg så, hvad sagen drejede sig om. DR postulerer, at Onkel Reje er blevet truet – men ligesom Lars Andersen synes jeg, det vil være interessant at finde ud af, om disse ytringer fra visse enkelte tosser blandt kritikerne kan klassificeres som trusler, eller ej. Det er svært at være uenig i, at trusler ikke kan accepteres. Men hvis medierne forsøgte at føre diskussionen væk fra Onkel Rejes adfærd foran børn, er det et smart afledningstrick at tale om trusler mod ham.

Det er naturligvis fint, at medierne DR og TV2 begge har valgt at forsvare Onkel Reje, for vi skal gerne have begge sider frem i sagen. Men det er sket på en måde, som irriterer mig. I stedet for at forsvare Onkel Reje fra fx Peer Brændgaard og Connie Ringgaards kritik, fremlægger de deres egen konspirationsteori om, at den såkaldte hetz er et “koordineret angreb” på Onkel Reje. DR trækker deres egne eksperter af stalden og postulerer, at kritikerne er konspirationsteoretikere, coronaskeptikere osv. De forholder sig ikke til den del af kritikken, som er relevant.

Et udvalg af overskrifter:

DR: Coronaskeptikere står bag hetz af Onkel Reje: ‘Det er dem, som for alvor har smidt brænde på bålet’

TV2: Onkel Reje er blevet hadeobjekt hos vaccineskeptikere – men skal medierne give dem taletid?

Det bedste eksempel kommer fra Tjekdet, som udgav en artikel med overskriften

Kritikere af Onkel Reje anklages for at være konspirationsteoretikere. Og forbindelsen er til at få øje på

Et citat fra artiklen lyder:

Og selvom mange kritikere måske bare synes, at Onkel Reje-universet ikke lige falder i deres smag, så er der adskillige eksempler på, at modstandere af DR-figuren taler ind i velkendte konspirationsteorier, når de retter kritik af ham.

Det vurderer forskere på baggrund af TjekDets research på sociale medier. Og det overrasker dem ikke, for i historiens løb har pædofilianklager nemlig igen og igen været helt centrale i konspirationsteorier.

Hvorfor er det så vigtigt for medierne at hælde gift i debatten? Hvorfor er det så vigtigt for dem at fremstille debatten sådan? Det er snublende nært at komme til at tænke, at mediernes ønskede resultat er, at enten er man konspirationsteoretiker, coronaskeptiker, eller vaccinemodstander, hvis man kritiserer Onkel Reje.

Men hvorfor er det nok at klistre en etikette på kritikerne og så bare tro, at nu har man ordnet kritikken? Er det ikke lige meget, hvad DR, TV2, Tjekdet og andre mener om kritikernes tilhørsforhold? Det er et simpelt ad hominem angreb på kritikerne i stedet for at mønstre et reelt forsvar af Onkel Reje og hans udskejelser. Det er nærmest latterligt, at medierne vælger at bruge den klassiske logiske falsum (personangreb) som retorisk modangreb.

Det er ikke en tilbagevisning af et argument at angribe personen, der fremsatte argumentet. Har de ikke noget forsvar? Magter de ikke at håndtere kritikken som voksne mennesker og indgå i en reel debat omkring emnet?

Der er intet galt med at kritisere Onkel Reje for hans mere vovede shows, for det er forældrenes ansvar, hvad deres børn sidder og ser. Her bør man ikke overlade ansvaret til børnene, om de synes showet er sjovt, ligesom vi som forældre ikke bare spørger børnene, hvad de vil have at spise (for så falder valget nok primært på slik og nutella – som er en kortsigtet fornøjelse med omkostninger på længere sigt). (Tak til Lars Andersen for den pointe)

En voksendebat er nødvendig for at belyse, om der er et problem med Onkel Rejes shows og i så fald, hvad den ansvarlige forælder bør gøre. Til alt held er der flere, der mener, at medierne burde forsvare Onkel Reje mod kritikken uden at forsøge at gøre sig til grin med det useriøse ad hominem. Her er et debatindlæg på Jyllands-Posten af Marie Høgh, som ligesom jeg påpeger, at det skal være OK at kritisere Onkel Rejes optræden for at være kvalmende. Har man lidt bedre tid, kan et P1 Debat indslag med Marie Høgh også lyttes til.

Privatiser DR

Naturligvis må Onkel Reje være grænseoverskridende overfor alle de børn, han har forældrenes samtykke til at være grænseoverskridende overfor. Det er også ret vigtigt i debatten. Børnene er i forældrenes varetægt og det er dem, der skal sørge for, at Onkel Rejes adfærd ikke skader børnene. Hvis forældrene mener, at det ikke er noget problem, at de ser Onkel Rejes shows, så må de forældre vælge for deres egne børn. Det er forældrenes ret.

Til gengæld er det lige så tilladeligt, at jeg og andre kritiserer Onkel Reje for at producere grænseoverskridende fjernsyn for børn. Jeg og andre kritikere er desværre forhindret i at gennemføre et effektivt boykot af Onkel Reje, fordi han lever af skatter. Vi kan naturligvis nægte at betale skatterne pga. Onkel Reje, men vi bliver da retsforfulgt og i sidste ende henvist til en fængselscelle, hvis ikke vi betaler. For tyveriet af vores ejendom er legaliseret.

Og det er måske noget af det værste ved hele sagen. Uanset hvor meget du afskyr Onkel Reje, eller andre af DR programmerne, slipper du ikke for at betale for dem. For du er deres slave og skal bøje dig for den kulturberigelse, som Onkel Reje leverer. Og tilmeld skal vi kritikere kaldes grimme ting af de selvsamme medier, som vi tvinges til at finansiere.

Det er ikke synd kun for Onkel Reje. Det er også synd for skatteyderne, der vil protestere over ham, men forhindres i at gøre noget liberalt og effektivt: Nemlig at nægte at betale til DR.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

89 − 84 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.